Low-carb voor lopers? Wetenschappers zien het niet zitten.

Low-carb is in de mode. Dat minder geraffineerde suikers eten een belangrijk onderdeel is van een gezonder voedingspatroon, daarover zijn we het eens. Maar een low-carbdieet (een dieet met weinig koolhydraten) gaat verder en schrijft een menu voor zonder pasta, brood en aardappelen. 

Tijdens een conferentie in juni van dit jaar stelden sportvoedingswetenschappers uit de hele wereld zich de vraag of low-carb wel het nieuwe dieet moet zijn voor lopers. Ze konden echter niet vinden hoe dat zou moeten werken. Het menselijke lichaam verandert niet bij elke nieuwe dieettrend en de resultaten van de studies zijn duidelijk: ‘high-carb diets beat low-carb diets every time’. 

Een dieet dat varieert, met veel vezelrijke, complexe koolhydraten, aangevuld met magere eiwitten en voldoende vetten, blijft de consensus in de sportvoeding, al zijn er individuele uitzonderingen die de regel bevestigen. Uitproberen blijft de regel, want elke loper is een ander individu. 

De inname van koolhydraten is niet langer iets waarvoor je je moet schamen. De hersenen en spieren hebben die nodig, het komt er alleen op aan ze op een bewuste manier in je voeding te implementeren. 

 

Lees hier het (Engelstalige) artikel over de conferentie van Nancy Clark, een vooraanstaande sportdiëtiste uit de Verenigde Staten.