Zitten er transvetten in je sportsnacks?

Goede van slechte vetten onderscheiden, is niet eenvoudig, omdat het lichaam nu eenmaal verschillende vetten nodig heeft. Sommige vetten kun je bovendien veilig verhitten en andere niet. Bij transvetten is de conclusie duidelijk: ze zijn schadelijk. Het voordeel is dat ze enkel voorkomen in industriële bereidingen, dus als je enkel verse, natuurlijke producten eet, ben je safe!

In 2013 heeft de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) al aangegeven dat transvetten niet ‘algemeen veilig zijn voor consumptie’ omdat er een link met hartfalen werd vastgesteld. Na 2018 mogen er in de Verenigde Staten geen artificiële transvetten meer verwerkt worden in voedingsmiddelen. Het feit dat de FDA die stap neemt, is niet te onderschatten en toont aan dat het wetenschappelijke bewijs ervoor sterk is.

Aangezien er in Europa - met uitzondering van drie landen - nog geen dergelijke regeling is en er in België enkel een wetsvoorstel op tafel ligt, ga je best zelf na of er transvetten in je voeding zitten.

Transvetten komen voor in industrieel bereide saladesausen, soepen in blik, cakemixen, diepvriesmaaltijden, crackers, chips en margarine. Ze kunnen ook voorkomen in energierepen en andere sportvoedingssnacks die niet uit je eigen keuken komen.

Transvetten zitten soms wat verstopt in de lijst van ingrediënten. Je vindt ze op het etiket als geharde plantaardige olie, geharde plantaardige vetten, gehydrogeneerde plantaardige vetten, transvetzuren en transvetten.

Lees dus steeds het etiket of maak ze gewoon zelf. Hier heb je alvast een recept voor een zelfgemaakte energiereep.