food2run in EVA, het plantaardige magazine

EVA promoot plantaardige voeding in België en is de vzw achter het initiatief ‘Donderdag veggiedag’. Dat food2run (of de optimale sportkeuken) grotendeels vegetarisch is, intrigeerde hen. 

Tijdens een gezellig gesprek in Gent bekeken we het boek vanuit een ‘plantaardige hoek’. We hadden het over de voordelen van plantaardige voeding voor sporters, over de Keniaanse marathonlopers aan de wereldtop, die grotendeels veganistisch eten, en over hoe je kinderen met vallen en opstaan kunt motiveren om gezond te eten.

"Voor elke calorie die je inneemt, moet je proberen zoveel mogelijk waardevolle nutriënten binnen te krijgen."

Er werd ook gepolst naar mijn kijk op de huidige voedingsdriehoek. In die voedingspiramide komen de koolhydraten (granen, pasta en brood) eerst. Maar zouden de groenten in de nieuwe, herwerkte versie niet beter helemaal onderaan staan? De actieve voedingspiramide zou dan aan de basis bestaan uit lichaamsbeweging, water drinken en groenten eten, vooraleer verder te gaan naar de andere ingrediënten van een gezond voedingspatroon. Voor food2run en in mijn eigen keuken vertrek ik steeds van de vraag: Met welke groenten kook ik vandaag? Een dergelijke herwerking van de piramide lijkt me daarom zeker zinvol.

Lees het interview in het zomermagazine van EVA. Je kan het hier bestellen.

food2run in eva magazine (c) Renata Rehor