Boekweitsalade met gerookte vis

food2run-renata-rehor-boekweitsalade-vis

Boekweit heeft echt alles wat een loper zich kan wensen: eenvoudig klaar te maken, voedzaam, eiwitrijk, glutenvrij en Europees. In dit recept gebruik ik de volledige zaden, of grutten. Deze genieten iets minder bekendheid dan de boekweitbloem. De gerookte vis is handig en blijft een goede omega 3-bron. Omdat het nu winter is vervang je de asperges door boerenkool of spruiten, die een gelijkaardige voedingswaarde hebben. Als je de salade meeneemt, zorg er dan voor dat hij lekker fris blijft.

Dit recept is een herstelmaaltijd en gebalanceerd met complexe koolhydraten, kwalitatieve eiwitten en goede vetten. Het is een ideale maaltijd om te hertellen binnen de 2 uur na een training of wedstrijd of tijdens de herstelfase na een zware wedstrijd, zoals een marathon.

HERSTELMAALTIJD

30 minuten

Ingrediënten voor 2 porties

 • 150 g boekweitgrutten

 • 300 ml water

 • 300 g groene asperges

 • 200 g gemengde gerookte vis

 • (zalm, heilbot, forel)

 • 2 cm gemberwortel

 • 2 lente-uitjes

 • 1 citroen

 • 1 handvol korianderblaadjes

 • chilivlokken

 • peper & zout

Spoel de boekweit. Breng het water in een kleine pan aan de kook en voeg de boekweit toe. Laat 20 minuten koken. Spoel af onder koud water.
Was de asperges en snijd het onderste derde deel er af. Leg de asperges 5 minuten in kokend water en spoel ze af onder koud water.
Snijd de vis in blokjes en doe ze in een kleine kom. Schil de gember en rasp hem over de vis. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en voeg ze toe. Pers de citroen uit en voeg het citroensap en de korianderblaadjes toe. Breng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
Doe de boekweit, de asperges en de vis in laagjes in een glas of meng alles door elkaar en serveer in een diep bord.

calorieën per portie: 457 kcal, koolhydraten: 60g, waarvan suikers: 0g, eiwitten: 31g, vetten: 14g

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!