Fattoush: een heerlijke libanese broodsalade

shutterstock_270897827.jpg

Fattoush is een heerlijke verse broodsalade. Het is een traditioneel Libanees gerecht. Fattoush wordt gemaakt met rauwe groenten en oudbakken Arabisch brood. Het brood wordt onder de vinaigrette gemengd en neemt de smaak ervan op. Voor de vinaigrette gebruik je ‘sumac’. Die geeft aan je vinaigrette een roodbruine kleur en een heerlijke, friszure smaak. Sumac wordt gemaakt van de bessen van de staghorn sumac en het kruid is te koop in de Turkse winkel en andere speciaalzaken. Daar vind je ook Arabisch brood. 

Fattoush is een echt gezonde salade. Verse groenten zitten sowieso bomvol micronutriënten. Wees niet zuinig met de peterselie: het is een bijzonder goede ijzerleverancier. De knoflook, sumac en het limoensap bevatten dan weer vitamine C, wat de ijzeropname bevordert. Om er een gebalanceerde en voldoende energierijke lunch van te maken, kun je bij deze salade wat humus met de restjes Libanees brood serveren. Zo voeg je er ook nog de nodige eiwitten en voldoende koolhydraten aan toe.

Veganistisch

20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de vinaigrette

•   2 teentjes knoflook

•   1/2 tl zout 

•   4 el olijfolie

•   1 el paprikapoeder

•   1 el sumac

•   2 limoenen (sap)

Voor de salade

•   1 Romeinse sla

•   1 komkommer

•   2 rijpe tomaten

•   2 lente-uitjes

•   1 tros radijsjes

•   1 grote tros peterselie

•   4 oudbakken Arabische broden

Maak de vinaigrette. Schil de teentjes knoflook en plet met het zout en de knoflook met een houten lepen in een grote slakom of gebruik een vijzel. Voeg olijfolie, paprikapoeder, sumac en limoensap toe. Meng goed door elkaar.

Maak de sla, komkommer, tomaten, radijsjes en peterselie schoon. Breek de sla in stukken en snij in de rest van de groentjes in grove stukken. Voeg toe in de kom.

Breek het getoaste brood in stukken en voeg het aan de kom toe. Een het leukste moment: meng nu alles goed door elkaar met je handen tot de salade en je vingers rood zien van de sumac.

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!