Impressionante wintersalade

Rainbow bowls - of gekleurde salades geschikt in kommen - zijn dé klassiekers van de veganistische keuken. Je kunt ze in alle geuren en kleuren klaarmaken en je mengt er groenten, granen, zaden, noten en eiwitrijke ingrediënten door, zoals quinoa. Vaak worden de ingrediënten niet door elkaar gemengd, maar losjes naast elkaar geschakeerd. Op die manier krijg je een regenboogeffect. Zo kun je bijvoorbeeld rauwe en gekookte groenten mengen of mousses en knapperige stukken. Hoe meer variatie, hoe meer plezier. Je enige grens is je eigen fantasie. Laat je inspireren door wat het seizoen te bieden heeft en wat je op dat moment ter beschikking hebt.

Deze salade is een echt ‘powerhouse’. Voor de dressing wordt gepeld hennepzaad gebruikt. Naast de quinoa is ook het hennepzaad in de dressing een kwalitatieve eiwitbron, met maar liefst negen essentiële aminozuren. Aan vitaminen, mineralen en antioxidanten heb je met deze salade zeker geen tekort! 

Maak je de volledige salade, dan kruipt daar toch wel een uur tijd in. Het resultaat is wel een luxueuze, erg mooie salade die zich laat zien en die ook niet-veganisten over de streep zal halen! Je kunt alles op voorhand bereiden, wat handig is wanneer je voor een grotere groep kookt. Hou de ingrediënten van de salade dan apart en schik de borden net voor het opdienen. 

HERSTELMAALTIJD // veganistisch

60 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

Voor de hennepdressing

 • 50 gr gepeld hennepzaad

 • 100 ml water

 • 2 el nutritional yeast

 • 1/2 limoen (sap)

 • 1 knoflookteen

 • 1 snufje zout

Meng alle ingrediënten voor de dressing in de blender en laat draaien tot een zachte saus. Proef en voeg zout toe indien nodig. Door de saus wat te laten staan in de koelkast, wordt ze iets dikker.

Voor de muntquinoa

 • 200 gr quinoa

 • 400 ml water

 • enkele takjes verse munt

 • enkele radijsjes

Spoel de munt en snipper de blaadjes fijn. Maak de radijsjes schoon en snijd ze zo fijn mogelijk. Spoel de quinoa en doe met het water in een grote kookpan. Breng aan de kook, dek af en laat op een laag vuurtje koken voor 20 minuten. Laat 10 minuten staan en maak de quinoa luchtig door er met een vork door te gaan. Meng de munt en radijsjes onder de quinoa. 

Verwarm de oven op 160° C, warme lucht. Je hebt de oven nodig voor de spruiten, de bietenchips en de butternutmousse.

Voor de spruiten

 • 200 gr spruiten

 • 1 el kokosolie

Maak de spruiten schoon en snijd ze in twee. Doe ze eveneens in een kom met 1 eetlepel olie en meng door elkaar. Leg op een tweede, met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 10 minuten.

Voor de bietenchips

 • 1 rode biet

 • 1 el kokosolie

Schil de rode biet en schaaf met een mandoline in dunne plakjes. Doe in een kom, voeg 1 eetlepel olie toe en meng. Leg de schijfjes naast elkaar op een met bakpapier beklede plaat en bak gedurende 20 minuten.

Voor de butternutmousse

 • 1/2 butternut

 • 1 el kokosolie

 • 2 el currypoeder

 • 2 dl amandelmelk, ongezoet

Schil de butternut en snijd ze in blokjes. Leg ze in een brede ovenschotel en meng de kokosolie eronder. Doe met de amandelmelk en wat zout en peper in een blender. Mix kort en snel tot een luchtige mousse.

Voor de wortelslierten en bladgroenten

 • 4 wortelen

 • 100 gr bladgroenten

Schil de wortelen en snij met de dunschiller in de lengte in dunne plakken. Was de bladgroenten en droog ze goed. Scheur ze in hapklare brokken.

Om op te dienen

Schik de ingrediënten in vier diepe borden of bowls. Leg de bladgroenten losjes onderin. Schakeer dan de quinoa, wortelslierten, bietenchips en spruiten erop. Doe enkele lepels butternutmousse in het midden. Serveer de saus er in een kommetje bij of giet over de salade. 

calorieën per portie: 482 kcal, eiwitten: 16g

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!