Samosas of the broken hearted: deeghapjes gevuld met spinazie

Deze deegflapjes zijn geïnspireerd op de Indische samosa’s. Ze zijn heerlijk en handig om mee te nemen, bij een salade of gewoon als gezond tussendoortje. Je kunt ze maken in hartvorm voor je liefste of je kunt ze in het klein maken, bij wijze van apéro-snack. In dit recept zijn ze gevuld met spinazie, aardappelen en erwten en op smaak gebracht met héél wat kruiden. Voor het deeg meng ik boekweit en volkorenbloem voor een nog hogere voedingswaarde. Van frituren ben ik geen fan, dus worden ze gebakken in de oven. Serveer de samosa's met een tahinsaus, zo is het gerechtje helemaal perfect! 

 

Voor 4 (8 hapjes)

Plantaardig

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

•   100 g boekweitbloem

•   200 g volkorenbloem

•   1/2 tl zout

•   2 el paprikapoeder

•   200 ml amandelmelk

•   2 el olijfolie

 

Voor de vulling

•   2 aardappelen

•   200 g bevroren erwten

•   200 g spinazie

•   1/2 tl zout

•   1 snufje peper

•   1 snufje koriander, komijn, venkel en currypoeder

•   1 ui

•   1 teentje knoflook

 

Voor de tahinsaus

•   1 el tahin

•   1/2 citroen (sap)

 

Hoe maak je het?

Maak de vulling

Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Leg ze in een pan met wat water, breng aan de kook en kook 10 minuten. Voeg de bevroren erwten toe aan de pan, kook het geheel nog een drietal minuten en giet af.

Snipper de ui en knoflook fijn. Was de spinazie.

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de ui, de knoflook, het koriander-, komijn-, venkel- en currypoeder toe. Roer met een houten lepel en laat de geuren vrijkomen. Voeg de spinazie toe en roerbak kort. Voeg de aardappelen en erwten erbij en meng alles goed.

Maak het deeg

Meng de bloem met het zout en het paprikapoeder in een grote kom. Voeg de melk en de olijfolie toe en meng met een houten lepel. Kneed het deeg met één hand tot het soepel is.

Maak de samosa's

Verwarm de oven op 170°C, warme lucht.

Bestuif het werkvlak met bloem. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en rol ze uit tot een rondje (of hartjes) van ongeveer 3 mm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de vulling erover, telkens op één helft van het deeg. Sluit de samosa’s en druk de randjes goed vast met een vork.

Bak de samosa’s 20 minuten in de oven.

Maak de saus

Doe de tahinsaus in een kommetje. Voeg er het citroensap bij en roer goed door elkaar. Je moet een slasausachtige consistentie krijgen. Indien nodig voeg je er nog 1-2 el water bij.

Serveer de samosa’s warm ‘uit het vuistje’ met de tahinsaus. Ook koud zijn ze lekker voor een picknick of potluck.

 

Wat eet je?

Een mooi gebalanceerde en gezonde maaltijd met 547 kcal, 81 g koolhydraten en 17 g eiwitten.

 

Renata RehorComment