Lekker carb-loaden met Jamie Oliver

food2run-renata-rehor-ratatouille-groenten

Deze ratatouille is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Het is een delicieuze carb-loader en dus ideaal de avond voor een lange duurloop of wedstrijd of tijdens de dagen voor een marathon. De groenten en - naar voorkeur - rijst, pasta of boekweit geven je niet enkel een mooie dosis koolhydraten, maar ook een handvol vitamines en mineralen die je inspanning optimaal ondersteunen.

Geef toe: een Jamie Oliver gerechtje aan de vooravond van een wedstrijd is iets helemaal anders dan pasta met suiker of ketchup.

ENERGIEMAALTIJD // veganistisch

Voor 4 personen

•   2 rode uien

•   2 teentjes knoflook

•   2 aubergines

•   3 courgettes

•   2 (gele) paprika’s

•   250 g kerstomaten

•   handvol verse basilicum

•   3 el olijfolie

•   enkele takjes verse tijm

•   1 klein blik pelati 

•   1 el aceto di modena

•   1/2 biocitroen (zeste)

•   500 g (zilvervlies)rijst, boekweitgrutten of eventueel pasta om te serveren

Maak de uien, aubergines, paprika's en courgetten schoon en snij ze in blokken. Snij de kerstomaten in twee en de knoflook in fijne schijfjes. Pluk de blaadjes van de basilicum en snij de steeltjes fijn.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote, brede pan. Voeg de aubergines, courgette en paprika’s toe en fruit voor 5 minuten. De groentjes mogen nog wat knapperig blijven. Haal de groentjes uit te pan en zet opzij.

Verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de pan en voeg de ui, knoflook, basilicumsteeltjes en tijmblaadjes toe. Bak voor 10 minuten. Voeg de gebakken groentjes, kerstomaten, pelati, aceton di modena en het zout en de peper toe.

Meng goed door elkaar en laat 30 minuten sudderen zodat het geheel een dikkere consistentie krijgt.

Maak ondertussen de rijst (of boekweitgrutten of pasta) klaar zoals aangegeven op de verpakking.

Wanneer de ratatouille klaar is, voeg je de basilicumblaadjes en de citroenzeste erbij. Proef en pas de smaak eventueel nog aan met wat zout of peper.

Wat eet je?

•   Deze ratatouille valt onder de categorie ‘energierijke maaltijd’. Dat zijn maaltijden die veel koolhydraten leveren, aangevuld met wat magere eiwitten en gezonde vetten. Energierijke maaltijden zijn ideaal aan de vooravond van een wedstrijd of zware training. De koolhydraten in deze maaltijd laten toe om glycogeen op te slaan in het lichaam. Dat kan de volgende dag gebruikt worden tijdens de inspanning. 

•   Per portie:  kcal: 454, koolhydraten: 75g, eiwitten: 12g, vetten: 14g 

Het originele recept vind je hier

 

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!