food2run energygels: zijn ze lekker? ze zijn vooral doeltreffend!

Energiegels helpen je energie verhogen bij een inspanning van meer dan negentig minuten en zeker wanneer je lange afstanden (bijvoorbeeld een marathon) loopt.

Je kunt energiegels perfect zelf maken. Op die manier zijn ze goedkoper en kun je zelf de ingrediënten kiezen op basis van je voorkeuren en smaak. Voor een goede gel combineer je ingrediënten met verschillende types suiker (sucrose, fructose en glucose) en kook je ze met wat pectine als geleermiddel tot een siroop.

Lees in deze blog alles over energiegels en de verschillende types suiker.

Honing en agavesiroop hebben een hoog fructosegehalte. Tafelsuiker bestaat uit sucrose en dadels bevatten veel glucose. Fruitsappen bestaan in het algemeen ook uit een combinatie van glucose en fructose. 

Combineer voor je gel verschillende van die ingrediënten. Ga op zoek naar een combinatie die je smaakt en die je goed verdraagt. Fructose zorgt het meest voor maagproblemen. Ervaar je enig ongemak door de fructose, laat dan de agavesiroop en honing weg uit je gel.

Voor 8 gels van 30 gram koolhydraten

•   4 el agavesiroop

•   50 g pectine

•   6-12 g zout (= 1-2 g per ‘gel’)

•   2 dl druivensap

•   100 g rietsuiker

•   2 tl citroensap

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten (behalve het citroensap) in een pan en breng aan de kook. Laat vijftien minuten zachtjes koken tot je een stroperige consistentie krijgt. Blijf intussen roeren om klontertjes te vermijden.

Haal de pan van het vuur, roer het citroensap erdoor en laat enkele uren afkoelen.

Je kunt de gels nu ‘verpakken’ in acht porties. Gebruik daarvoor zorgvuldig uitgespoelde verpakkingen van (sport)voeding of kleine flacons. Reinig de verpakkingen in elk geval heel zorgvuldig en steriliseer ze eventueel enkele minuten in kokend water.  

Je kunt de gels één à twee weken bewaren in de koelkast.

Elke gel bestaat uit 30 gram koolhydraten. Per uur inspanning heb je één tot twee gels nodig.

Vind je het leuk om zelf energiegels te maken? Test dan ook dit recept met dadels en rijstsiroop van de blog ‘How About Healthy’.

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!