Linzenburger met vijgencompote

food2run-renata-rehor-linzenburger-vegetarisch

Deze burger is rijk aan voedingsstoffen. In vergelijking met zijn bekende fastfoodbroertje levert hij ook meer eiwitten. Dat is vooral verrassend omdat deze burger geen vlees bevat. In plaats van vlees gebruik ik Puy­linzen voor deze burger. De compote van vijgen en de kiemen zorgen respectievelijk voor een zoete en een pittige toets.

HERSTELMAALTIJD // vegetarisch

40 minuten

Ingrediënten voor 2 porties

 • 60 Puy-linzen

 • 150 ml water

 • 40g oudbakken volkorendbrood

 • 1 ei

 • 1/2 rode ui

 • 1 el olijfolie

 • 2 volkorenbroodjes

 • 50 g kiemen

 • zout

Voor de vijgencompote

 • 1/2 rode ui

 • 1 tl olijfolie

 • 4 gedroogde vijgen

 • 2 el frambozenazijn

 • 4 el water

 • peper

Voorbereiding

Maak eerst de vijgencompote. Snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een kleine pan en fruit de ui er 5 minuten in. Snijd de vijgen zo fijn mogelijk en voeg ze bij de uien. Voeg ook de azijn en het water toe en roer door elkaar. Laat 15 minuten afgedekt sudderen op een laag vuur, tot de vijgen zacht zijn. Breng op smaak met peper en laat afkoelen.
Spoel de linzen en doe ze met het water in een kleine pan. Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten koken.
Maak broodkruimels van het oudbakken brood door het te vermalen in een vijzel of in een keukenmachine. Doe de linzen, het ei en zout in een keukenmachine en mix glad. Snijd de ui fijn en meng hem eronder met de broodkruimels. Maak 2 burgers van het mengsel.
Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de burgers 6 minuten tot ze wat bruin worden. Draai ze om en bak opnieuw 6 minuten. Snijd de broodjes in tweeën en beleg met de vijgencompote, de burgers en de kiemen.

calorieën per portie: 586 kcal, koolhydraten: 84 g, waarvan suikers: 27 g, eiwitten: 30 g, vetten: 17 g

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!