Spierpijn verzachten door anders te eten?

Beginnende lopers kennen het maar al te goed, maar ook gevorderde lopers ontsnappen er niet aan: spierpijn als pijnlijke herinnering aan een pittige training. De spierpijn wordt veroorzaakt door kleine spierscheurtjes, ontstekingen, oxidatieve stress en een cellulair onevenwicht.

Er is veel onderzoek gedaan naar manieren om spierpijn zo snel mogelijk te verzachten. De meeste oplossingen zijn fysiologisch: herstelloopjes, mas- sage, stretching, compressie, warmte, ultrasound, acupunctuur... Deze methoden hebben invloed op acute pijn maar kunnen het herstelproces niet versnellen. Je moet je lichaam vooral de tijd en rust geven om te herstellen en het celevenwicht weer op te bouwen.

Bij de voedingsstoffen die volgens studies spierpijn zouden kunnen verzachten, vinden we onder andere aminozuren uit eiwitten, omega 3-vetzuren en anti- oxidanten. De aminozuren moeten het herstel van spierscheurtjes bevorderen. Door ze te combineren met probiotica

werden er nog betere resultaten geboekt. Omega 3-vetzuren uit vis of lijnzaad werken in op de onschuldige ontstekingen die ontstaan tijdens de training. Ze werken samen met vitamine C, D en E, met antioxidanten en met isoflavonen die je in sojaproducten zoals tofu vindt.

Het mirakelingrediënt tegen spierpijn is niet gevonden. De pistes die enig resultaat opleveren wijzen opnieuw in de richting van gevarieerde en natuurlijke voeding. Het belang van herstelsmoothies en herstelmaaltijden, bijvoorbeeld met vis of tofu, na een zware training en zeker na een wedstrijd, werd ook hier bevestigd. De smoothies op p. 175, gemaakt met fruit, kefir of sojamelk, leveren amino- zuren, vitamine C, probiotica, isoflavonen en antioxidanten. De Palak tofu tegen spierpijn op p. 205 is een herstelmaal- tijd die zorgt voor omega 3-vetzuren en vitamine E. Rusten of wandelen in de zon levert je de nodige vitamine D en geeft je lichaam de tijd om zijn eigen herstelwerk te doen.

Tofu is een uitstekende bron van eiwit en isoflavonen. In dit  plantaardig gerecht  combineer ik verschillende ingrediënten met voedingsstoffen die een positive werking op spierpijn zouden hebben.

Tofu is een uitstekende bron van eiwit en isoflavonen. In dit plantaardig gerecht combineer ik verschillende ingrediënten met voedingsstoffen die een positive werking op spierpijn zouden hebben.Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!