Vasten voor gewichtsverlies en sportieve vooruitgang

(c) Geoffrey Meuli

(c) Geoffrey Meuli

Hoe zit het met vasten? Er is een groeiende interesse voor vasten, vooral intermittent fasting als manier om af te vallen. De aanpak hierbij is anders dan bij een traditioneel dieetplan uitgewerkt door een diëtist, waarbij je je dagelijkse energietoevoer vermindert met als doel op termijn af te vallen.

Er zijn twee verschillende basismethoden voor intermitterend vasten:

  • Bij de ene aanpak eet je 1 à 3 dagen per week minder, telkens alternerend met dagen waarop je gewoon eet.

  • Bij de tweede methode beperk je het tijd- venster waarin je eet op een dag tot 4 à 8 uur. Zo eet je bijvoorbeeld alleen tussen 12 en 16 uur. Er is geen calorieënrestrictie tijdens deze uren, alleen een beperking van het tijdvenster waarin je eet.

Er is aangetoond dat deze vormen van vasten mensen met overgewicht helpen te vermageren.

Kunnen we vasten gebruiken om vetmassa weg te smelten en tegelijkertijd spiermassa op te bouwen door te trainen?

Het succes van intermitterend vasten heeft ook de interesse van de sportwereld gewekt. Het onderzoek is nog jong, maar de eerste studies zijn alvast veelbelovend. Zo is aangetoond dat door intermitterend te vasten tijdens periodes van training en spieropbouw er significant meer vetmassa verloren gaat dan bij mensen die een gewoon dieet volgen, ook al eten ze evenveel calorieën. Maar het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, ik volg het alvast met argusogen.

Een verleidelijk  recept  dat ingrediënten met ontgiftende eigenschappen combineert.

Een verleidelijk recept dat ingrediënten met ontgiftende eigenschappen combineert.