Herstelsnack: chiapudding met bessen

food2run-renata-rehor-chiapudding

Geef toe, herstellen had nog nooit zo veel stijl!

De bedoeling van een herstelsnack meteen na het sporten is je glycogeenreserves snel aan te vullen en de aanpassingen te ondersteunen  die op dat moment in je lichaam gebeuren. Onderzoek toont aan dat een snelle inname van aminozuren uit eiwitten het herstelproces bevorderen. Het onderliggende doel van de herstelsnack is vooruitgang te boeken, vermoeidheid te vermijden en snel klaar te staan voor een volgende inspanning. Een herstelsnack tussen de training en de volgende maaltijd voorkomt ook dat je veel honger krijgt een uur of twee na de training, waardoor je eetdiscipline onderuit wordt gehaald.

Om te herstellen na een zware inspanning combineer je best een flinke portie koolhydraten met zowat 20 gram eiwitten.

Voor de koolhydraten verkies ik na een inspanning fruit. Om van dit recept een optimale en volledig plantaardige herstelsnack te maken, gebruik ik sojamelk en chiazaden als eiwitleverancier en voeg ik er ook nog wat amandeleiwitpoeder aan toe. Ik ben op zich geen fan van dergelijke voedingssupplementen, maar soms is het wat afwegen tussen plantaardige voedingsstoffen en de juiste voedingsstoffen om je sportieve activiteiten te ondersteunen. Amandelproteïne is een voedingssupplement dat je in de biowinkel kunt kopen. Het bevat alleen amandelen die ontvet zijn.

Wanneer je deze snack maakt als gezond tussendoortje of als vieruurtje voor de kindjes, laat je het amandelpoeder gewoon weg en ga je voor 'puur natuur'.

HERSTELSNACK // veganistisch

15 minuten + nacht laten staan

Ingrediënten voor 2 porties

Ingrediënten voor de chiapudding

•   100 ml sojamelk

•   30 g chiazaden

Ingrediënten voor de smoothie 

•   300 ml sojamelk

•   260 g (bevroren) gemengde bessen

•   1 banaan

•   35 g amandelproteïnepoeder

Maak de chiapudding de avond voordien

Verdeel de sojamelk en de chiazaden over 2 glazen. Roer even, dek ze af en zet ze in de ijskast.

Op het moment van consumptie:

Zet wat blauwe bessen opzij. Meng alle ingrediënten voor de smoothie in de blender en draai tot een dikke smoothie. Verdeel over de chiapudding en garneer met de resterende blauwe bessen.

 calorieën per portie: 317 kcal, koolhydraten: 40g, eiwitten: 23g

Het nieuwe food2run boek ligt nu in de winkel!